Pomaganje detetu da upravlja hroničnom bolešću

    Pomaganje detetu da upravlja hroničnom bolešću

    Deca i tinejdžeri koji samouvereno upravljaju svojom hroničnom bolešću samostalno, izgleda su u stanju bolje da nauče da upravljaju svojim zdravljem kao odrasli, pokazuje nova studija.

    Istraživači sa Univerziteta Severne Karoline su zaključili da deca koja veruju da je njihovo zdravlje pod kontrolom odraslih ili okolnosti, verovatno neće razviti veštine samoupravljanja zdravljem koje su im potrebne kad odrastu. To bi moglo da im poveća rizik od zdravstvenih problema.

    U istraživanju je učestvovalo 163 mladih, uzrasta od 6 do 17, koji su prisustvovali kampu za mlade sa hroničnim bolestima. Istraživači su pitali učesnike da li smatraju da imaju kontrolu nad svojim zdravljem. Takođe su procenili da li deca uzimaju lekove kako je propisano i njihovu spremnost da pređu na odraslu negu. Osećanje samouverenosti po pitanju upravljanja sopstvenim zdravljem i spremnost da se pređe na odraslu negu verovatno ukazuje na to da mladi veruju svojim lekarima da postupaju u njihovom najboljem interesu. Time je  veća verovatnoća da će pratiti preporuke svog lekara, kažu istraživači.

    Studiju je predvodila Miranda van Tilburg, profesorka medicine univerzitetskog Centra za funkcionalne GI i motilitetne poremećaje.

    Prema podacima Nacionalnog Zdravstvenog saveta SAD-a, oko 8 procenata američke dece uzrasta od 5 do 17 godina ima najmanje jednu ograničavajuću hroničnu bolest ili invalidnost, na osnovu izveštaja njihovih roditelja. Primeri uključuju astmu, dijabetes i epilepsiju.

    Procenjivanjem da li mladi pacijenti sa hroničnim bolestima osećaju da imaju kontrolu nad svojim zdravljem, lekari mogu identifikovati one koji su u riziku za probleme i preduzeti korake da im pomognu, zaključili su autori studije.

    Izvor: Medical Xpress