Protein u majčinom mleku smanjuje rizik od infekcija kod prevremeno rođene dece

  Protein u majčinom mleku smanjuje rizik od infekcija kod prevremeno rođene dece

  Bebe rođene u terminu dobijaju prirodnu zaštitu od svojih majki koja im pomaže da se izbore sa opasnim infekcijama. Međutim, bebama koje su  rođene prerano nedostaju zaštitne crevne bakterije i često se ne mogu dojiti, što dovodi do toga da njihove sposobnosti za borbu protiv infekcija ostaju nerazvijene. Sada su istraživači sa Univerzitetske škole medicine Misuri otkrili da proizveden oblik laktoferina, prirodni protein u majčinom mleku, može pomoći u zaštiti prevremeno rođene dece od jedne vrste staf infekcija.

  „Bebe rođene sa niskim nivoom zaštitnih bakterija u crevima su u povećanom riziku od pogubnih i ponekad smrtonosnih infekcija“, rekao je dr Michael Sherman, penzionisani profesor Odeljenja za dečije zdravlje MU Medicinskog fakulteta i vodeći autor studije. „Naša studija je pokazala da davanje proizvedenog oblik laktoferina  prevremeno rođenim bebama sa veoma malom težinom po rođenju može praktično da eliminiše klicu koja uzrokuje staf infekciju, poznatu pod imenom Staphilococcus epidermidis.“

  Istraživači su proučavali imuni sistem 120 prevremeno rođenih beba u neonatalnim jedinicama intenzivne nege MU bolnice za ženu i decu i dečije bolnice Univerziteta Južne Kalifornije između jula 2009. i januara 2012. Bebe u istraživanju težile su između 740g i 1500g po rođenju. Šezdeset dece primalo je laktoferin preko cevi za hranjenje dva puta dnevno tokom 28 dana, kako bi se simuliralo primanje majčinog mleka tokom dojenja.

  Da bi se razumela uloga proteina  u razvoju zaštitnih bakterija u crevima, istraživači ispituju fekalne materije beba. Istraživači su otkrili da su klice koje su odgovorne za kolonizaciju staf infekcije praktično eliminisane kod novorođenčadi koja su primila laktoferin.

  „Ove klice su najčešći uzrok bolničkih infekcija krvotoka kod prevremeno rođenih beba, uzrokujući do 50 odsto infekcija „, rekao je Sherman. „Kao lekari, imali smo ograničeno znanje o tome kako laktoferin utiče na razvoj zaštitnih bakterija u crevima. Naša studija pokazuje da može modifikovati klice u crevima odojčadi, a te klice mogu zaštititi prevremeno rođene bebe od staf infekcije.“

  Kao deo studije, laktoferin je pružen pacijentima bez ikakve nadoknade. Prema Shermanu , laktoferin može da košta oko 25 do 500 dolara po dozi, dok infekcija može da produži bebin boravak u bolnici od 10 do 14 dana po ceni od 40,000 do 56,000 dolara.

  Iako je prerano preporučiti laktoferin kao standardni protokol lečenja, istraživači kažu da bi dodatna istraživanja mogla da rasvetle njegovu ulogu u sprečavanju infekcija.

  „Ovim ugroženim bebama potrebna je sva pomoć koju mogu da dobiju kako bi se izborile sa infekcijama“,  rekao je Sherman . „Naši rezultati opravdavaju potrebu za obimnim istraživanja laktoferina, kao i goveđeg laktoferina dobijenog iz kravljeg mleka.“

  Izvor: Medical Xpress