Procena propisivanja antibiotika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dece u Srbiji

  Procena propisivanja antibiotika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dece u Srbiji

  Cilj ovog istraživanja je bio da se uporedi kvalitet upotrebe antibiotika u primarnoj zaštiti dece sa akutnom infekcijom gornjih respiratornih puteva, akutnim tonzilitisom i akutnim zapaljenjem srednjeg uha sa međunarodno razvijenim, specifičnim indikatorom kvaliteta za propisivanje antibiotika i sa Nacionalnim vodičem.

  Metod

  Propisivanje sistemskih antibiotika u pedijatrijskoj populaciji (< 18 godina) sa tri stanja u periodu od 2011-2013. godine na primarnom nivou zdravstvene zaštite analizirano je pomoću baze podataka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

  Rezultati

  Tokom  perioda praćenja,  akutne infekcije gornjih respiratornih puteva ( 42%), akutni tonzilitis (25%) i akutno zapaljenje srednjeg uha (2 %)  predstavljali su više od 69 %  svih indikacija za propisivanje antibiotika . Procenat pacijenata kojima je propisan antibiotik za akutne infekcije gornjih respiratornih puteva, akutni tonzilitis i akutno zapaljenje srednjeg uha je iznad predloženog raspona ( ≤20% ), 87% -96%. Procenat pacijenata kojima je propisan preporučen antibiotik je bio ispod predloženog raspona ( ≥80% ), 1% -17%, dok je stopa  poštovanje  Nacionalnih smernica niska,  19% -28% . Procenat pacijenata kojima su propisani hinoloni je iznad predloženog raspona za akutno zapaljenje srednje uha ( ≤5%) , 7% . Nije bilo značajne razlike u indikatorima vrednosti na regionalnom nivou u Srbiji .

  Zaključak

  Na osnovu rezultata specifičnih indikatora kvaliteta za najčešće dečije bolesti i niske stope poštovanja naših Nacionalnih smernica možemo zaključiti da je primena antibiotika u Srbiji neprimerena.

  Izvor: Archives of Disease in Childhood