Pismo zdravstvenim radnicima o potrebi zaštite lekova za parenteralnu ishranu

  Pismo zdravstvenim radnicima o potrebi zaštite lekova za parenteralnu ishranu

  Na zvaničnoj stranici Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije pojavila se informacija da su Fresenius Kabi d.o.o. i B. Braun Adria RSRB d.o.o, nosioci dozvola za lekove za parenteralnu ishranu, u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), prosledili pismo zdravstvenim radnicima o potrebi zaštite lekova za parenteralnu ishranu od svetlosti kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih neželjenih reakcija kod prevremeno rođenih beba.

  Sažetak

  • Lekovi za parenteralnu ishranu koji sadrže aminokiseline i/ili lipide treba da budu zaštićeni od svetlosti (boce i infuzioni setovi) prilikom primene kod novorođenčadi i dece mlađe od dve godine.
  • Primena ovih lekova nakon njihovog izlaganja svetlosti, naročito ako sadrže dodatak vitamina i/ili elemenata u tragovima, može uzrokovati teške neželjene reakcije kod prevremeno rođenih beba. Navedeno je posledica stvaranja peroksida i drugih produkata razgradnje usled izlaganja ovih lekova svetlosti.
  • Prevremeno rođene bebe su pod povećanim rizikom od razvoja oksidativnog stresa povezanog sa mnogim faktorima rizika, uključujući terapiju kiseonikom, fototerapiju, oslabljeni imunski sistem i inflamatorni odgovor sa smanjenom oksidativnom zaštitom.

  Ovo pismo zdravstvenim radnicima odnosi se na sledeće lekove dostupne u Republici Srbiji: Aminoven infant 10%, Intralipid, SMOFlipid, Soluvit N, Vaminolact, Vitalipid N Infant i Lipofundin MCT/LCT 20%.

  Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati OVDE

  Izvor: ALIMS