Smanjenje infekcija GRP kod dece – randomizovana, duplo-slepa, placebo kontrolisana studija

  Smanjenje infekcija GRP kod dece – randomizovana, duplo-slepa, placebo kontrolisana studija

  Uvod

  Infekcije, posebno one gornjih disajnih puteva su česte u ranom detinjstvu  i to dovodi do velikog ekonomskog tereta, kako za sistem zdravstvene zaštite tako i za same porodice . Postoje mnogi sastojci u hrani i dodacima ishrani koji su namenjeni poboljšanju zdravstvenog stanja i imunog sistema deteta kako bi se umanjila njihova podložnost čestim dečijim bolestima. Sposobnost beta glukana iz pekarskog kvasca da smanji broj epizoda čestih dečijih bolesti kod dece uzrasta od 1 do 4 godine, procenjena je u randomizovanoj, duplo-slepoj, placebom kontrolisanoj studiji sprovedenoj u Kini u trajanju od 12 nedelja.

  Metod

  174 ispitanika (12-48 meseci starosti) koji su u prethodna 3 meseca doživeli najmanje 2 epizode infekcije gornjih disajnih puteva su uključeni u studiju i nasumično podeljeni u dve grupe tretmana (35 ili 75 mg beta glukana iz pekarskog kvasca dnevno) ili placebo. Primarni cilj studije se odnosi na procenat ispitanika koji nisu doživeli ni jednu epizodu potvrđene uobičajene dečije infektivne bolesti tokom studije. Sekundarni cilj se odnosi na broj epizoda i trajanje i infekcije gornjih disajnih puteva i infekcija uopšte.

  Rezultati

  Ukuno 156 ispitanika (73 dečaka, 83 devojčice) završili su studiju i uključeni su u statističke analize. Poređene su sve relevantne karakteristike u sve 3 grupe. Deca koja su koristila beta glukan iz pekarskog kvasca su bila značajno zdravija tokom perioda trajanja studije od one u placebo grupi. Tokom 12 nedelja trajanja studije, 85% dece iz placebo grupe doživelo je jednu ili više epizoda infektivnih bolesti. Za razliku od njih, samo je 47% i 32% dece koja su bila u tretmanu koji uključuje beta glukan iz pekarskog kvasca doživela infektivnu bolest, značajno manje od placebo grupe (p < 0.001). Placebo grupa je imala značajno veću učestalost infekcije gornjih disajnih puteva po detetu (p < 0.0001) i više dana sa siptomima te infekcije u poređenju sa grupama koje su koristile beta glukan iz pekarskog kvasca. Nije bilo značajnih statističkih razlika između 2 grupe u kojima je korišten beta glukan iz pekarskog kvasca ni za primarni ni za sekundarni cilj. Sva prijavljena neželjena dejstva bila su blaga do umerena i tokom studije nisu prijavljena ozbiljnija neželjena dejstva. Za samo jedno blago povraćanje u grupi koja je primala 35mg beta glukana iz pekarskog kvasca dnevno se sumnja da ima vezu sa proizvodom korištenim u studiji.

  Zaključak

  Beta glukan iz pekarskog kvasca  značajno smanjuje ukupne epizode uobičajenih dečijih zaraznih bolesti  i epizode infekcije gornjih disajnih puteva  kod dece uzrasta od 12 do 48 meseci. Obe doze beta glukana iz pekarskog kvasca su dobro podnošene.

  Izvor: Američko društvo za parenteralnu i enteralnu ishranu