Učestalost serozne otitis medie kod dece bez otolaringoloških simptoma

  Učestalost serozne otitis medie kod dece bez otolaringoloških simptoma

  Otitis media sa izlivom  tečnosti u srednje uho javlja se bez ikakvih znakova i simptoma akutne infekcije uha.  Ova studija je istraživala učestalost serozne otitis medie kod pacijenata upućenih na pedijatrijske klinike, starosti između 3-16 godina bez  žalbi na uho, nos i grlo.

  Studija je obuhvatila 589 dece (280 dečaka, 309 devojčica; prosečne starosti  9.42; opsega 3-16) koji su upićivani na pedijatrijske klinike bez otolaringoloških žalbi. Pregledani su  fleksibilnim nazofaringoskopom u vezi hipertrofije adenoida. Otorinolaringolog je deci pregledao oba uha otoskopom i urađena je timpanometrija, a rezultati timpanometrije korišteni su kako bi se dijagnostikovala upala srednjeg uha.

  Rezultati su pozakali da je adenoidna vegetacija bila prisutan kod 58 (9,8%) pacijenata, a sekretorna upala srednjeg uha kod 94 (15,9%) pacijenata.  Kod 47 (81%) od 58 pacijenata sa adenoidnom vegetacijom dobijen je timpanogram tipa A, kod njih 6 (10.3%) tip B i kod  5 (8,6%) tip C. Poređenjem 58 pacijenata sa adenoidnom vegetacijom i 538 pacijenata bez adenoidne vegetacije za sekretornu upalu srednjeg uha, učestalost nije bila statistički značajna (p> 0,05).

  Može se zaključiti da kod  dece koja su bez tegoba kada su u pitanju uho, grlo i nos, moguće otkriti sekretornu upalu srednjeg uha sa adenoidnom vegetacijom. Upravo zbot toga bi trebalo da idu na redovne preglede. Za određivanje frekvence kontrolnih pregleda potrebne su dodatne studije.

  Izvor: International Archives of Otorhinolaryngology