Konstruisana koštana srž mogla bi transplantacije učiniti sigurnijim

  Konstruisana koštana srž mogla bi transplantacije učiniti sigurnijim

  Inženjeri sa Univerziteta San Diego u Kaliforniji, razvili su biomimetičko koštano tkivo koje bi  jednog dana moglo da obezbedi nove koštane srži pacijenatima kojima je potrebna transplantacija.

  Pre transplatacije koštane srži, pacijent prvo prolazi kroz zračenje, ponekad  u kombinaciji sa lekovima, kako bi se poboljšala uspešnost transplantacije. Međutim, neželjeni efekti su česti, kao što su mučnina, umor, gubitak plodnosti i drugi.

  Kako bi rešili taj problem, tim predvođen profesorom bioinženjerstva Shyni Varghese, razvio je implant sličan kostima koji ćelijama donora daje prostor da žive i rastu bez konkurencije, eliminišući potrebu da unište prethodno postojeće ćelije domaćina.

  Istraživači su razvili koštano tkivo sa funkcionalnom koštanom srži koje se može napuniti donorskim ćelijama i implantirati pod kožu miševa. Donorske ćelije su preživele najmanje šest meseci i snabdevale su miševe novim krvnim ćelijama.

  Varghese upozorava da će ovi implanti biti ograničeni na pacijente koji nemaju maligne bolesti koštane srži, gde ne postoje kancerozne ćelije koje treba eliminisati.

  Implanti imitiraju strukturu dugih kostiju u telu i napravljeni su od poroznog hidrogel matriksa.  Spoljašnji matriks sadrži kalcijum fosfat, a matične ćelije gajene u ovom mineralizovanom matriksu diferenciraju u ćelije za izgradnju kostiju. U unutrašnjem matriksu su donorske matične ćelije koje proizvode krvne ćelije.

  Kada je implantirana ispod kože miševa, struktura je prerasla u tkiva kosti koje imaju mrežu krvnih sudova i koštanu srž koja snabdeva nove krvne ćelije. Posle četiri nedelje, istraživači su otkrili da implantirana srž sadrži mešavinu krvnih ćelija domaćina i donora, kao i da ta mešavina cirkuliše u krvi ovih miševa čak i posle 24 nedelje.

  Prema istraživačima, ovi nalazi su značajni jer pokazuju da je usađena srž funkcionalna, kao i da donorske ćelije mogu da rastu i prežive dug vremenski perioda u prisustvu ćelija domaćina.

  Istraživači su takođe matične ćelije iz implantirane koštane srži transplantirali u drugu grupu miševa, čije su matične ćelije srži uništene zračenjem i lekovima. Utvrdili su da su se presađene ćelije rasprostranile u krvotok ovih miševa. Ovaj eksperiment su sproveli kako bi pokazali da ćelije koštane srži iz konstruisanih tkiva kosti funkcionišu slično prirodnim kostima.

  Izvor: MedicalXpress