SEKRETORNI OTITIS MEDIJA

  SEKRETORNI OTITIS MEDIJA

  Bolesti svakog čula, a pogotovu čula sluha, mogu da na jako podmukao način oštete razvoj svakog deteta. O ovoj bolesti, razgovarali smo sa dr Ivanom Baljoševićem, specijalistom ORL iz Instituta za majku i dete.

  Šta znamo o ovoj bolesti?

  Sekretorni otitis medija (SOM) je bolest nepoznatog uzroka, veoma česta kod dece, naročito predškolskog uzrasta. Osnovni simptom je nagluvost ili oslabljen sluh (dete pojačava TV, viče pri govoru, ne odaziva se na pozive roditelja ukoliko ih ne vidi). Roditelji često smatraju da su takva deca nestašna ili previše zaneta u svoju igru. Međutim, radi se o oštećenom sluhu, jer deca uvek reaguju kad im se roditelji obrate pojačanim intezitetom glasa.

  Nju sigurno prate komplikacije?

  Deca sa ovom bolešću mogu da imaju česte upale uva, naročito ako se bolest ispolji pre 4. godine života, zato što se prisutan sekret u srednjem uvu lako inficira infekcijom iz nosa. Takođe, nelečeni SOM, ukoliko traje više meseci, može da dovede do ozbiljnog oštećenja sluha, zbog zgušnjavanja sekreta i posledične atrofije bubne opne.

  Kako se utvrđuje da dete pati od „SOM“-a?

  Dijagnozu postavljamo na osnovu podataka dobijenih od roditelja i na osnovu kliničkog pregleda. Prilikom pregleda takve bubne opne su nego mutne i sive.

  Definitivna dijagnoza se postavlja ispitivanjem sluha pomoću timpanometra. To je metoda merenja sluha bez učešća deteta kojom se dijagnostikuje prisutvo sekreta iza obe bubne opne.

   Kakve su opcije za lečenje?

  Lečenje je konzervativno i hirurško.

  Konzervativno lečenje obuhvata primenu sekretolitika u obliku sirupa (Prospan) i toaletu nosa slanim rastvorima morske vode (Nisita) u trajanju od mesec dana. Posle mesec dana treba izvršiti kontrolu sluha timpanometrijom. Ukoliko nema poboljšanja, a kod deteta postoje simptomi alergijskog rinitisa, mogu se primeniti antintihistaminici i nastaviti ubrizgavanje slanih rastvora u nos (Nisita). Kada posle 3 meseca terapije nema poboljšanja sluha predlaže se hirurška intervencija koja obuhvata uklanjanje trećeg krajnika i implantaciju ventilacionih cevčica.

  Hirurška intervencija traje oko 30 min i vrši se u opštoj anesteziji. Deca se oporave brzo, posle nekoliko sati, a sluh se već sutra poboljšava i vraća na normalne vrednosti.  Ventilacione cevčice ostaju kod dece najčešće između 5 i 8 meseci, nakon čega spontano ispadaju. Prečnik ventilacione cevčice je veoma mali, oko 1,1 mm, tako da se ona može lako zapušiti ušnom masti ili cerumenom. Tada njena funkcija prestaje i može doći do ponovnog nakupljanja sekreta u srednjem uvu. Da se to ne bi desilo, roditeljima se savetuje da koriste preparate maslinovog ulja u obliku spreja (na pr.Vaxol). koji razmekšavaju cerumen i onemogućavaju zapušavanje ventilacione cevčice. Vaxol treba koristiti 2-3 puta nedeljno – po jednom ubrizgati u svako uvo, sve vreme dok su cevčice prisutne.

  Autor teksta SALVEO PHARMA