Praktičan vodič za primenu probiotika kod antibiotikom izazvanih proliva

    Praktičan vodič za primenu probiotika kod antibiotikom izazvanih proliva

    Antibiotikom izazvana dijareja (AAD) je neželjeno dejstvo najčešće povezan sa upotrebom antibiotika širokog spektra. Iako brojne kliničke studije pokazuju da istovremena primena specifičnih probiotika smanjuje rizik od nastanka AAD, zdravstvenim radnicima je i dalje nejasno koje probiotske proizvode da preporuče. Cilj istraživača u Holandiji je bio da se napravi praktičan vodič za informisanje zdravstvenih radnika, pacijenata i potrošača o tačnim karakteristikama dostupnih probiotika sa dokazanom efikasnošću da spreči AAD.

    Istraživački tim je najpre meta-analizom izvršio sistematski pregled relevantnih kliničkih studija za efikasne probiotike. Nakon toga su sastavili spisak dostupnih probiotskih proizvoda u apotekama, prodavnicama široke potrošnje i specijalizovanim prodavnicama. Na kraju su date preporuke probiotskih proizvoda koji odgovaraju efikasnim formulacijama iz ranijih studija. Da bi rezultati bili što relevantniji za antibiotikom izazvanu dijareju, u istraživanje su uključene samo studije sa randomiziranim, dvostruko slepim placebo kontrolisanim ispitivanjima, uz jasno definisanu antibiotikom izazvanu dijareju i režimom primene probiotika koje je trajalo najmanje koliko i primena antibiotske terapije.

    Na osnovu navedenih kriterijuma uključene su 32 od 128 identifikovanih studija i objedinjeni su  rezultati ovih studija za svaki specifičan mlečni proizvod i dodatak ishrani. Rezultati su ukazali na ukupno 7 jednosojnih ili višesojnih formulacija koji idu u prilog probiotskog tretmana, pri čemu se soj Lactobacillus rhamnosusGG pokazao kao najefikasniji [odnos relativnog rizika probiotika u odnosu na placebo 0,30(95%CI 0,16-0,5)]. Istraživački tim je napravio selekciju proizvoda za preporuku, uzimajući u obzir sve probiotske mlečne proizvode i prehrambene suplemente dostupne u Holandiji i kategorizovali su ih u grupe proizvoda koji pokazuju efekte protiv pojave AAD u najmanje jednoj, dve ili tri nezavisne kliničke studije (po istom principu su svakoj grupi proizvoda dodeljene jedna, dve ili tri zvezdice u zavisnosti u koliko studija su pokazale pozitivan efekat). Pri tom su izostavljeni oni proizvodi na kojima nisu nedvosmisleno navedeni specifični probiotski sojevi i broj živih mikroorganizama.

    Zaključak istraživanja je da postoji dovoljno dokaza da se daju preporuke za upotrebu specifičnih probiotskih proizvoda za sprečavanje antibioticima izazvane dijareje. Konkretno, istraživači su sa maksimalnih tri zvezdica dali preporuku za preparate sa minimalnom dnevnom dozom od 2×109 CFU probiotskog soja Lactobacillus rhamnosusGG.

    Detaljnije možete pročitati OVDE.

    Izvor: BMC Gastroenterology