Korišćenje imunog sistema za borbu protiv raka

  Korišćenje imunog sistema za borbu protiv raka

  Steve Cara očekivao je da će proći kroz rutinske medicinske preglede koji su potrebni da bi povećao svoje životno osiguranje u oktobru 2014. godine, ali rezultati su bili poražavajući. Imao je rak pluća, u pedeset trećoj godini. Rak je počeo je da se širi, a doktori su mu rekli da je neoperabilno.

  Pre nekoliko godina, predložili bi mu hemoterapiju. Umesto toga, njegov onkolog dr Matthew D. Hellmann iz Centra za rak Sloan Kettering u Njujorku, preporučio mu je eksperimentalno lečenje: imunoterapiju. Umesto da napada rak direktno, kao što to čini hemoterapija, imunoterapija pokušava da podstakne pacijentov imuni sistem da se bori protiv bolesti.

  Nesiguran, gospodin Cara zatražio je drugo mišljenje. Lekar  druge, velike bolnice pročitao je njegove patološke izveštaje i nalaze i upitao šta je dr Hellmana savetovao. Kada je lekar čuo odgovor, zatvorio je faskicklu, vratio mi je i rekao da se vratim tamo što brže mogu, priseća se gospodin Cara.

  Korišćenje imunog sistema za borbu protiv raka, već dugo je medicinski san i sada postaje stvarnost. Izuzetne priče o tumorima koji nestaju i terminalnim oboljenjima koja su u remisiji koja traje godinama, podržane čvrstim podacima, dovele su do eksplozije interesa i milijarde dolara ulaganja u brzo rastuću oblast imunoterapije. Farmaceutske kompanije, filantropi i programi savezne vlade ulažu novac za razvoj ovog lečenja. Medicinske konferencije na tu temu su prepune.

  Sve ovo je donelo novi optimizam lekarima koji se bave rakom – osećaj da su započeli da zadiru u snagu prirode. „Ovo je fundamentalna promena načina na koji razmišljamo o lečenju raka“, rekao je dr Jedd Wolchok, šef imunoterapijskih usluga u Centru za rak Sloan Kettering.

  Stotine kliničkih ispitivanja koje su uključile imunoterapiju, samu ili u kombinaciji sa drugim terapijama, sprovode se za gotovo svaku vrstu raka.

  „Ljudi se raspituju, čekaju, mole da budu uključeni u ova ispitivanja“, rekao je dr Arlene Siefker-Radtke, onkolog Anderson centra za rak, Univerziteta u Teksasu.

  Imuni sistem – mreža ćelija, tkiva i biohemijskih supstanci koje luče- brani telo od virusa, bakterija i drugih uljeza. Ali rak često pronalazi načine da se sakrije od imunog sistema ili da blokira njegovu sposobnost da se bori. Imunoterapija pokušava da pomogne imunom sistemu da prepozna rak kao pretnju i napadne ga. Lekari su pokušali primitivnu verziju imunoterapije protiv raka pre više od 100 godina. Ponekad je radila izuzetno dobro, ali često nije, a nisu razumeli zašto. Na kraju, zračenje i hemoterapija stavile su je u zasenak.

  Istraživači su sada fokusirani na dve obećavajuće vrste imunoterapije. Jedan postupak stvara novu, individualizovanu terapiju za svakog pacijenta, tako što se neke ćelije imunog sistema te osobe vade, genetski se menjaju da ubiju rak i potom se vraćaju nazad u krvotok. Ovaj tretman je proizveo duge remisije kod nekoliko stotina dece i odraslih sa smrtonosnim oblikom leukemije ili limfoma kod kojih nije uspela standardna terapija.

  Drugi pristup, koji se daleko više koristi i koji je gospodin Cara pokušao, uključuje masovno proizvedene lekove koji ne moraju da se prilagode svakom pacijentu. Lekovi oslobađaju imune ćelije da se bore protiv raka tako što blokiraju mehanizam zvan rampa, koji rak koristi da bi onesposobio imuni sistem.

  Ovi lekovi, zvani inhibitori rampe, odobreni su od strane Uprave za hranu i lekove za lečenje uznapredovanih melanoma, Hodgkinovog limfoma i raka pluća, bubrega i bešike. Još lekova iz ove klase su u planu. Mnogii pacijenti žele da dođu do ovih lekova, pogotovo do leka Keytruda, poznat mnogima kao „Džimi Karter lek“ koji je, u kombinaciji sa operacijom i zračenja, ostavio bivšeg predsednika SAD-a bez znakova recidiva, iako se melanom proširio na jetru i mozak.

  Inhibitori rampe postali su važna opcija za ljude kao što je gospodin Cara, sa uznapredovanim rakom pluća.

  „Ono što iskreno možemo reći pacijentima jeste da iako sada ne možemo da izlečimo metastaze raka pluća, možemo im reći da postoji stvarna nada da će živeti godinama“, rekao je dr John V. Heymach, specijalista za rak pluća i predsednik grudne/glava i vrat onkologije u MD Anderson.

  Imunoterapija dosta obećava, ali zasad zapravo uspeva kod manjeg broja pacijenata, a istraživači pokušavaju da saznaju zašto. Znaju da im je na raspolaganju izuzetno moćno oružje, ali još ga u potpunosti ne shvataju i ne mogu njime da upravljaju.

  Izvor: EACR