Kapsule ribljeg ulja poništavaju efekte visoko masne ishrane

  Kapsule ribljeg ulja poništavaju efekte visoko masne ishrane

  Naučnici su otkrili da suplementi ribljeg ulja mogu poništiti efekte visoko masne ishrane, navodi se u studiji objavljenoj u Journal of Physiology.

  Istraživanje sa Univerziteta u Sao Paulu pokazalo je da davanje miševima suplemente ribljeg ulja sprečava ili poništava štetne posledice visoko masne ishrane. Ovo dalje ukazuje na korisna svojstva kapsule ribljeg ulja, sugerišući da bi mogle biti efikasne u sprečavanju gojaznosti i dijabetesa tip-2 kod ljudi.

  Kapsule ribljeg ulja su popularan dodatak ishrani jer imaju mnogo uočenih prednosti. Visoko masna ishrana može dovesti do insulinske rezistencije, gojenja i povećanja holesterola, što može dovesti do gojaznosti i tip-2 dijabetesa. Ovo istraživanje po prvi put navodi da konzumacija ribljeg ulja može sprečiti i suzbiti negativne efekte visoko masne ishrane.

  Istraživači su miševima na visoko masnoj ishrani davali riblje ulje tokom 4 nedelje. Zatim su prikupili i analizirali njihove uzorke telesnih masti i uporedili ih sa miševima na visoko masnoj ishrani koji nisu dobijali riblje ulje. Mereni su faktori koji utiču na metabolizam, masne naslage i otpornost na insulin.

  Profesorka Maria Isabel Alonso-Vale sa departmana bioloških nauka Univerziteta u Sao Paulu i glavni istraživač studije je objasnila: “ Naše istraživanje sugeriše da se suplementacija ribljim uljem može koristiti kao dodatak drugim strategijama, kao preventivna mera za insulinsku rezistenciju i gojaznost.“

  „Međutim, važno je napomenuti da je ovo istraživanje vršeno na miševima. Više istraživanja će morati da se uradi kako bi smo bolje razumeli efekte ribljeg ulja kod ljudi“, dodala je ona.

  Izvor: MedicalXpress