Otkriće nudi novu nadu za lečenje Kronove bolesti

  Otkriće nudi novu nadu za lečenje Kronove bolesti

  Naučnici sa Univerziteta Britanske Kolumbije došli su do otkrića koje bi potencijalno moglo dovesti do tretmana za iscrpljujuće komplikacije Kronove bolesti.

  Kronova bolest je inflamatorna bolest creva u kojoj creva nekih pacijenata mogu postati blokirana zgusnutim i vidljivim ožiljcima vezivnog tkiva, stanja poznatog kao fibroza. Kada dođe do fibroze, hirurška intervencija je potrebna radi obnavljanja odgovarajućeg varenja. Ponovljene operacije nisu neuobičajena pojava kod pacijenata sa Kronovom.

  U istraživanju opisanom u Science Immunology naučnici su otkrili mutaciju koja je sprečila da se kod miševa zaraženih tipom salmonele koja imitira simptome Kronove bolesti razvije fibroza. Mutacija je isključila hormonski receptor koji je odgovoran za stimulisanje jednog dela imunog odgovora organizma.

  „Pronašli smo ono što mislimo da su inflamatorne ćelije koje pokreću fibroze“, rekao je koautor Kelly McNagny, profesor medicinske genetike i kodirektor UBC Biomedicinskog istraživačkog centra. „Gen koji je bio defektan u tim ćelijama je hormonski receptor, a postoje dostupni lekovi koji mogu da blokiraju taj hormonski receptor u normalnim ćelijama i spreče fibrozne bolesti.“

  Šta više, McNagny i njegove kolege se nadaju da se njihovo otkriće može primeniti na druge vrste tkiva koja su podložna fibrozi.

  „Fibroza je odgovor na hronične upale, ali je takođe i proces koji se javlja tokom normalnog starenja. Ako možete da poništite to, vi ste u suštini našli način da podstaknete regeneraciju, a ne degeneraciju“, izjavio je glavni autor Bernard Lo.

  Ciroza jetre, hronična bolest bubrega, ožiljci od srčanog udara i mišićna degeneracija, svi rezultuju fibrozom tkiva, istakao je McNagny. „Mislimo da potencijalno možemo da blokiramo komplikacije svih ovih fibroznih bolesti vezanih za starenje, prigušivanjem određenih vrsta inflamatornih ćelija“, rekao je on.

  Sledeći korak za McNagny laboratoriju biće da testiraju lekove kako bi saznali da li oni mogu da zaustave ili preokrenu fibrozu kod miševa.

  Izvor: MedicalXpress