Jednostavan test krvi može pomoći u identifikovanju osoba koje su u riziku od srčanog udara

  Jednostavan test krvi može pomoći u identifikovanju osoba koje su u riziku od srčanog udara

  Istraživanje je pokazalo da se troponin test, koji se trenutno koristi kako bi se dijagnostikovao srčani udar, može koristiti i za procenu rizika od bolesti srca.

  Nalazi ukazuju na to da se test može  koristiti i za identifikovanje osoba koje imaju koristi od statina, lekova koje se koriste za smanjenje rizika srčanih bolesti i može pomoći da se prati da li pacijenti reaguju na terapiju.

  Stručnjaci očekuju da će ovaj test biti efikasniji od merenja pritiska i holesterola pri proceni srčanog rizika.

  Test detektuje molekul troponin koji se oslobađa u krvotok kada se ošteti srčani mišić. Lekari već koriste test da bi potvrdili da li je neko doživeo srčani udar, ali je do sada bilo nepoznato da li test može da pomogne da se odredi budući rizik od srčanog udara.

  U studiji je učestvovalo više od 3.000 muškaraca sa povišenim holesterolom, ali ne i sa istorijom srčanih oboljenja. Istraživači sa Univerziteta u Edinburgu i Glazgovu su otkrili da promene u nivoima troponina u uzorku krvi pacijenta precizno predviđaju rizik od srčanog udara  ili smrti usled koronarne bolesti srca.

  Studija je pokazala da osobe sa niskim nivoom troponina imaju pet puta manje šanse da dožive srčani udar ili preminu od koronarne bolesti srca u poređenju sa onima koji imaju visok nivo troponina.

  Statini

  Tim je takođe utvrdio da je uzimanje statina povezana sa padom nivoa troponina. Terapija je udvostručila broj muškaraca kod kojih je troponin pao više od četvrtine. „Troponin test će pomoći lekarima da identifikuju zdrave pojedinaca koji imaju tihu bolest srca, tako da možemo efikasnije da odredimo preventivnu terapiju“, rekao je profesor Nicholas Mills, viši saradnik kliničkih ispitivanja na Univerzitetu u Edinburgu.

  Statini se široko koriste za sprečavanje srčanih bolesti kod visoko rizičnih osoba. Istraživači kažu da test može da ponudi preciznije procene rizika i može pomoći lekarima da koriste ciljani način lečenja onima kojima je to najpotrebnije. Naglašavaju da su potrebne veće studije sa raznovrsnijom grupom pacijenata kako bi se potvrdili rezultati, pre nego što test postane deo rutinske nege.

  Izvor: MedicalXpress