Neverovatne zdravstvene tehnološke inovacije u 2016. godini – II deo

  Neverovatne zdravstvene tehnološke inovacije u 2016. godini – II deo

  Ova 2016. godina ima potencijala da bude jedna od najvećih godina ikada po pitanju zdravstvene tehnologije, sa inovacijama u medicinskim uređajima, softverima i promenama u tome kako se zdravstvena zaštita primenjuje.

  Ovo je drugi deo nekih od najvećih tehnoloških inovacija u zdravstvu 2016. godine.

  1. Sijalice koje dezinfikuju i ubijaju bakterije

  Bolnice su poznate kao potencijalno opasno mesto, obzirom da tu boravi mnogo ljudi sa različitim bolestima. Kompanija Indigo-Clean je razvila tehnologiju pomoću vidljive svetlosti koja neprekidno dezinfikuje životnu sredinu i pojačava postojeće prevencije.

  Kako radi:

  1. 405nm emitovanih iz Indigo-Clean-a, odbija se od zidova i površina i prodire u štetne mikroorganizme.
  2. Svetlost cilja molekule koji se zovu porfirini i koji postoje unutar bakterija. Svetlost se apsorbuje i uzbuđeni molekuli proizvode reaktivne vrste kiseonika (ROS) unutar ćelije.
  3. 405nm stvara hemijsku reakciju unutar cćelije, sličnu efektima izbeljivača.
  4. ROS deaktiviraju bakterije i sprečavaju ponovnu repopulaciju

  1. Elektronski donji veš sprečava dekubitus

  Kada su pacijenti nepomični danima, nedeljama ili mesecim, razvijaju se bolne, otvorene rane usled nedostatka cirkulacije i pritiska koje mogu biti smrtonosne. Razvijen od strane kanadskih istraživača sa Projekta SMART, električni donji veš pruža malo naelektrisanje na svakih deset minuta. Efekat je isti kao kada se pacijent kreće same od sebe- aktiviraju se mišići, pojačava se cirkulacija u toj oblasti i efikasno se eliminiše dekubitus.

  1. Baterije koje duže traju

  Potreba za električnom energijom je evidentna u današnjem svetu, kako za naše domove i automobile, tako i za medicinske aparate, kao što su baterije pejsmejkera koje obično treba da se zamene skupom operacijom. Sve je to povod za nove inovacije, odnosno tehnologije koje će pomoći da baterije traju duže i brže se pune.

  • Aluminijum-jonske baterije: Profesor hemije Hongjie Daj sa Stanford Univerziteta i njegov tim napravili su aluminijum-jonsku bateriju koja može potpuno napuniti telefon u jednoj minuti i koja održava svoj kapacitet kroz hiljade ciklusa punjenja – preko sedam puta više ciklusa od aktuelnih baterija telefona.
  • Mikro super-kondenzator: Istraživači sa Rice Univerziteta napravili su mikro super-kondenzator koji se puni 50 puta brže nego baterija, prazni sporije nego tradicionalni kondenzator i odgovara komercijalnom super kondenzatoru po pitanju količine energije koja se skladišti i koja se isporučuje.
  • Penaste baterije: Budućnost baterija je 3D. Prieto je prva kompanija koja je za bateriju koristila bakarnu pena podlogu. To znači da će ove baterije biti sigurnije, imaće duže trajanje, brže punjenje, pet puta veću gustinu i biće jeftinije.
  • Energija kože: Istraživači sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru su stvorili zamenu za baterije koju čini elektroda koja prikuplja struju uzrokovanu trenjem na koži i odeći. Rezultat je dovoljno snage, od dodira prsta na koži, za napajanje 12 LED sijalica. To bi značilo da u budućnosti ne bi bilo potrebe za baterijama u pametnim uređajima.
  1. Zdravstvena informatika

  Medicinski istraživači mogu da se raduju tehnologijama koje im omogućavaju da prijave analizu podataka za razvijanje novih uvida u pronalaženju lekova za teške bolesti. IT lideri mogu očekivati da budu pozvani da upravljaju svim novim podacima i uređajima koji će transformisati zdravstvenu zaštitu kakvu poznajemo.

  „2016. će biti godina oslobođenih zdravstvenih podataka“, rekao je Sam Volchenboum, direktor Centra za istraživačku informatiku na Univerzitetu u Čikagu. Prema njegovim optimističnim procenama, naredna godina će pacijentima doneti više informisane tretmane, brže stope inovacija i nove načine „mešanja“ zdravstvenih podataka, što vodi do većih uvid u teško dokučiva oboljenja poput raka.

  1. Xstat

  Reč je o uređaju koji može da začepi prostrelnu ranu u samo 20-ak sekundi. Veliki špric je napunjen malim sunđerima koji se brzo šire u dodiru sa krvi. Sunđeri brzo popune ranu, što pacijentu daje na vremenu da stigne do bolnice.

  1. Uređaj za posmatranje vena

  Ovaj uređaj omogućava da se vide vene ispod kože u realnom vremenu. On projektuje blisku infracrvenu svetlost na kožu, potom okolno tkivo reflektuje svetlost, dok ga proteini u krvi apsorbuju. Na kraju, uređaj pocesuje i projektuje sliku nazad na ruku.

  1. Vetigel

  Radi se o gelu koji zaustavlja krvarenje za samo par sekundi. Napravljen je od algi i njegove čestice se čvrsto vezuju, formirajući mrežu i tako pravi barijeru koja skoro odmah zaustavlja krvarenje.

  1. Mašina za ukljanjanje holesterola

  Ovaj medicinski koncept možda će uspeti da otkloni holesterol, koji često dovodi do bolesti srca i moždanog udara. Uređaj se prilepi za zid arterije i potom bušilica struže plak sa arterijskog zida.

  Izvor: referralMD