Istraživanje otkriva da je većina neurona osetljivih na bol u telu specijalizovana da reaguje na specifične senzacije

  Istraživanje otkriva da je većina neurona osetljivih na bol u telu specijalizovana da reaguje na specifične senzacije

  Za mnoge nerve koji su osetljivi na bol u telu se mislilo da reaguju na sve vrste ‘bolnih događaja’, ali novo UCL istraživanje na miševima otkriva da je u stvari većina specijalizovana da reaguje na specifične vrste, kao što su toplota, hladnoća ili mehanički bol.

  Studija objavljena u Science Advances utvrdila je da je preko 85% neurona osetljivih na bol u celokupnom organizmu osetljivo na jednu određenu vrstu bolnog stimulus. Ranije se mislilo da je većina neurona osetljivih na bol vrlo slična, tako da novo otkriće može da omogući naučnicima da razviju nove specifične lekove protiv bolova za različita bolna stanja.

  Prethodno istraživanje koje je koristilo elektrode za praćenje neurona osetljivih na bol je nagovestilo da reaguju na sve vrste bola, ali nova studija sugeriše da ova tehnika snimanja može da menja svojstva neurona.

  „Dok je većina neurona specifična za jednu vrstu bola, oni mogu da postanu univerzalni senzori za bol kada je tkivo oštećeno“, objašnjava glavni autor dr Edward Emeri. „Ovo može objasniti neslaganja između naših nalaza i onih iz drugih studija u kojima su korišćeni invazivniji pristupi.“

  Tim je koristio oblik fluorescentnog snimanja aktivnosti gde su kod miševa neuroni osetljivi na bol genetski markirani da emituju fluorescentni sjaj kada se aktiviraju. Miševi su kratko izloženi slabom štipkanju ili hladnoj ili toploj vodi na jednoj od svojih šapa, da bi se videlo koji neuroni su aktivirani. Rezultati su pokazali da je preko 85% neurona osetljivih na bol svojstveni za jednu vrstu bola i nisu reagovali na drugu.

  „Naš sledeći korak je da se osvrnemo na životinjske modele zbog specifičnih stanja hroničnih bolova da bismo videli koje neuronske ćelije se aktiviraju,“ kaže glavni autor profesor John Wood. „Nadamo se da ćemo identifikovati različite neurone preko kojih hronični bol može da se razvije, da bi fokusirani tretmani mogli da se razvijaju. Mi koristimo ‘hronični bol’da opišemo sve vrste bolnih stanja sa različitim uzrocima, ali sada moramo da ih razlikujemo, kako bismo razvili nove specifične tretmane.“

  Izvor: MedicalXpress