Imunizacija stanovništva protiv gripa u Republici Srbiji u sezoni 2018/2019

  Imunizacija stanovništva protiv gripa u Republici Srbiji u sezoni 2018/2019

  U skladu sa preporukama SZO, a na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u cirkulaciji u prethodnoj sezoni na teritoriji severne hemisfere, za koje se očekuje da mogu da izazovu kako sporadično, tako i epidemijsko javljanje u populaciji u sezoni 2018/2019. godine, u primeni je trovalentna vakcina sledećeg sastava:

  A/Michigan/45/2015 (H1N1) pdm09-like virus;

  A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2)-like virus;

  B/Colorado/06/2017-like virus (B/Victoria/2/87 lineage).

  Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2–3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od 6 do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog variranja različitih sojeva virusa gripa koji mogu da se menjaju svake godine/sezone.

  Imajući u vidu različitu efikasnost vakcine prema uzrasnim kategorijama kod kojih se aplikuje, potrebno je napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, a da se što je najvažnije sprečavaju moguće teže komplikacije, od kojih je najčešća zapaljenje pluća i smrtni ishod kao posledica nastalih komplikacija.

  Izuzimajući privremene ili trajne kontraindikacije, ovu vakcinu je moguće aplikovati već u uzrastu od navršenih šest meseci života. Preosetljivost na jaja, pileće proteine, neomicin i formaldehid su najčešće kontraindikacije kod ove vakcine. Imunološki odgovor može biti oslabljen u slučaju imunosupresivne terapije, kao što su kortikosteroidi, citotoksični lekovi ili radioterapija.

  Vakcina koja će biti dostupna u domovima zdravlja je inaktivisana, split vakcina, proizvođača Sanofi Paster-a.

  Detaljnije možete pročitati OVDE.

  Izvor: IZJZS Batut