Stabilna epidemiološka situacija u vezi sa obolevanjem od gripa

  Stabilna epidemiološka situacija u vezi sa obolevanjem od gripa

  Epidemiološka situacija u Srbiji u vezi sa obolevanjem od gripa je stabilna i u skladu sa kretanjem oboljenja za ovaj period godine. Prema podacima populacionog nadzora koji se sprovodi na teritoriji Republike Srbije od strane Instituta „Batut“ i mreže instituta i zavoda za javno zdravlje, od početka sezone 2018/2019. zaključno sa drugom izveštajnom nedeljom, prijavljeno je ukupno 52.580 obolelih od oboljenja sličnih gripu.

  Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) aktivnost virusa gripa se kontinuirano povećava u evropkom regionu.

  U toku  izveštajne nedelje od 7.1.12.2019. do 13.1.2019. godine u Republici Srbiji se prema populacionom nadzoru beleži 4968 slučajeva oboljenja sličnih gripu sa incidencijom od 68,44/100.000 stanovnika. Najveći broj obolelih u našoj zemlji beleži se kod dece u uzrasnoj grupi od 0 do 4 godine (uzrasno-specifična stopa najviša-  240,90).

  U našoj zemlji se u drugoj izveštajnoj nedelji registruje nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa, koji je ispod epidemijskog praga za Republiku Srbiju i prisutna je sporadična geografska rasprostranjenost.

  Do sada potvrđeni slučajevi gripa su sa teritorije grada Beograda, nišavskog, južno-bačkog, rasinskog, pomoravskog i jablaničkog okruga. Upravo se radi o virusima gripa tipa A (H1N1 i H3N2), koji se i nalaze u sastavu vakcine predviđene za ovu sezonu.

  Detaljnije možete pročitati OVDE.

  Izvor: IZJZS Batut