Pismo zdravstvenim radnicima: rizik pri primeni lekova koji sadrže karbimazol ili tiamazol

  Pismo zdravstvenim radnicima: rizik pri primeni lekova koji sadrže karbimazol ili tiamazol

  Merck d.o.o. Beograd, nosilac dozvole za lek Thyrozol® (tiamazol), film tableta i Predstavništvo Bosnalijek D.D. Beograd, nosilac dozvole za lek Tiastat® (tiamazol), tableta, u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije, uputili su pismo zdravstvenim radnicima o riziku od akutnog pankreatitisa i pooštrenim preporukama za kontracepciju pri primeni lekova koji sadrže karbimazol ili tiamazol.

  Sažetak

  Rizik od pojave akutnog pankreatitisa

  • Slučajevi akutnog pankreatitisa su prijavljeni nakon terapije lekovima koji sadrže karbimazol/tiamazol.
  • U slučaju razvoja akutnog pankreatitisa, potrebno je odmah prekinuti lečenje karbimazolom/tiamazolom.
  • S obzirom da ponovljeno izlaganje leku može dovesti do bržeg razvoja rekurentnog akutnog pankreatitisa, karbimazol/tiamazol se ne smeju primenjivati kod pacijenata koji u anamnezi imaju pojavu akutnog pankreatitisa nakon primene ovih lekova.

  Pooštrene preporuke za primenu kontracepcije

  • Nova procena dostupnih podataka iz epidemioloških istraživanja i prikaza slučajeva ukazuje na povezanost primene karbimazola/tiamazola i pojave kongenitalnih malformacija, ako se ovi lekovi primenjuju u toku trudnoće, naročito u prvom trimestru trudnoće i u visokim dozama.

   

  • Žene u reproduktivnom periodu moraju da koriste efikasna sredstva za kontracepciju tokom lečenja karbimazolom/tiamazolom.
  • Potrebno je da se hipertireoidizam kod trudnica adekvatno leči, kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije kod majke i ploda.
  • Karbimazol/tiamazol se mogu primenjivati u trudnoći samo nakon pažljive procene individualnog odnosa koristi i rizika i to samo u najnižim terapijski efikasnim dozama, bez dodatne primene tireoidnih hormona.
  • Ukoliko se karbimazol/tiamazol primenjuju u toku trudnoće, preporučuje se redovno praćenje majke, ploda i novorođenčeta.

  Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati OVDE.

  Izvor: ALIMS