FDA je zabranila antiseptičke hemikalije iz sapuna

  FDA je zabranila antiseptičke hemikalije iz sapuna

  Američka savezna vlada u petak je zabranila više od desetak hemikalija koje se već dugo koriste u antibakterijskim sapunima, navodeći da proizvođači nisu uspeli da pokažu da su bezbedni i da ubijaju bakterije.

  „Nemamo naučnih dokaza da su bolji od običnog sapuna i vode“, kaže dr Janet Woodcock, direktor Centra za evaluaciju lekova i istraživanja pri agenciji.

  Ova odluka prvenstveno se odnosi na dva najrasprostranjenija sastojka triklosan i triklokarban, za koje neka ograničena istraživanja na životinjama sugerišu da mogu ometati nivoe hormona i podstaći bakterije otporne na lekove. Ovih 19 zabranjenih hemikalija dugo se bile pod nadzorom, a portparol industrije za higijenu smatra da ih je većina firmi već uklonila iz svojih sapuna.

  Američka agencija za hranu i lekove (FDA) je izjavila da će omogućiti kompanijama više vremena da pruže podatke o tri dodatne hemikalije koje se koriste u većini antibakterijskih sapuna.

  Agencija je proizvođačima pre skoro tri godine naložila da moraju da dokažu da su njihovi proizvodi bezbedni i efikasni. Agencija je u petak izjavila da ili uopšte nisu dobili podatke iz industrije koji podržavaju upotrebu hemikalija ili podaci nisu ispunili federalne standarde za dokazivanje bezbednosti i efikasnosti. U slučaju triklosana nisu dobili studije ni na ljudima ni na životinjama koje pokazuju da je bezbedan ili efikasan.

  „Potrošači mogu pomisliti da su antibakterijski sapuni efikasniji u sprečavanju širenje mikroorganizama. Zapravo, ima podataka koji sugerišu da antibakterijski sastojci na duže staze mogu da nanesu više štete nego koristi”, navela je Woodcock.

  Većina istraživanja koja se tiču bezbednosti triklosana obuhvataju laboratorijske životinje, uključujući studije na pacovima koje su pokazale promene u testosteronu, estrogenu i tiroidnim hormonima. Neki naučnici su zabrinuti da ako triklosan izaziva takve promene kod ljudi, može da poveća rizik od neplodnosti, ranog puberteta , pa čak i raka, iako nije uspostavljena nikakva veza.

  S obzirom da je poznato da hemikalije ubijaju neke bakterija, iako nisu ništa bolji od sapuna, stručnjaci takođe brinu da će rutinska upotreba potpomoći pojavu određenih bakterija koje su otporne na antibiotike. Načelnik divizije FDA, dr Theresa Michele, izjavila je da ovi potencijalni rizici nadmašuju potencijalne koristi hemikalija, jer proizvođači nisu uspeli da ih dokumentuju.

  Pre više od 40 godina Kongres je zatražio od agencije da proceni triklosan i desetine drugih antiseptičnih sastojaka. Konačno, vlada je pristala da objavi svoje nalaze tek nakon trogodišnje pravne bitke sa grupom za zaštitu životne sredine, Natural Resources Defense Council, koja je optužila FDA za odlaganje odluke o bezbednosti triklosana.

  „Potrošači su dugo čekali na ovu razumnu meru bezbednosti“, rekao je Mae Wu, advokat grupe. Wu i ostali ukazuju na istraživanje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koje je pokazalo da je  triklosan prisutan u urinu tri četvrtine Amerikanaca testiranih za razne hemikalije. Međutim, agencija na svom sajtu navodi da su mnoge hemikalije prisutne u urinu, ali nemaju nikakvog efekta.

  FDA je sada preduzeo opsežnu reevaluaciju sapuna i sredstava za pranje koje koriste potrošači i zdravstveni radnici.

  Američki Institut za higijenu je osporio nalaze FDA, jer kako se navodi u saopštenju „FDA već ima u svojim rukama podatke  koji pokazuju sigurnost i efikasnost antibakterijskih sapuna“.

  Portparol ove grupe navodi da kompanije planiraju da dostavi podatke o tri hemikalije koje se trenutno koriste u industriji: benzalkonijum-hlorid, benzeltonijum-hlorid i hloroksilenol. FDA je odložio donošenje odluke o tim hemikalijama za godinu dana.

  Odluka FDA je ne važi za sredstva za dezinfekciju ruku, od kojih se u većini koristi alkohol, a ne antibakterijske hemikalije.

  Izvor: MedicalXpress