Međunarodna klasifikacija bolesti

  Međunarodna klasifikacija bolesti

  Deseta revizija Međunarodne statističke klasifikacije bolesti i srodnih zdravstvenih problema – utvrđena od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO), kod nas kao i u celom u svetu ima široku primenu.

  Cilj ove medicinske klasifikacije je da omogući sistematsko praćenje, poređenje, tumačenje i analizu prikupljenih podataka o obolevanju i umiranju, za različite vremenske periode, unutar zemlje i zemlje sa drugim državama ili regionima.

  Međunarodna klasifikacija bolesti na ovim prostorima (bivša Jugoslavija) primenjuje se od 1959. godine (šesta revizija). Deseta revizija Međunarodne klasifikacije bolesti usvojena na 43 skupštini Svetske zdravstvene organizacije (SZO) 17. maja 1990 godine, sa stupanjem na snagu 01. 01. 1993. godine i obavezna je za sve članice SZO.

  Desetu reviziju Međunarodne statističke klasifikacije bolesti i srodnih zdravstvenih problema (MKB opšteprihvaćena i nepromenjena skraćenica), preveo i publikovao Savezni zavod za unapređenje zdravlja 1996, dok je u upotrebi od 1997. godine.

  Od momenta usvajanja Desete revizije MKB, organizovano se pristupilo ažuriranju ove klasifikacije zbog pojave novih bolesti i stanja ili drugačijeg klasifikovanja već postojećih bolesti zbog novih saznanja i dijagnostičkih postupaka u vezi sa njima.

  Desetu reviziju Međunarodno klasifikacije bolesti možete videti i pretražiti OVDE.

   

  Izvor: BATUT