Zabranjen promet leka AMIZOL na teritoriji Republike Srbije

  Zabranjen promet leka AMIZOL na teritoriji Republike Srbije

  Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je saopštilo da insprektori MUPa od fizičkog lica, iz neregularnog lanca snabdevanja,  oduzeli lekove, za koje Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije nije izdala dozvolu za lek, odnosno nije izdala dozvolu da se mogu naći u prometu u Republici Srbiji i za koje se proizvođač naveden na spoljnjem pakovanju leka izjasnio da ih nije proizveo u svojim pogonima za proizvodnju:

  1. AMIZOL 25 mg, 30 x25 mg film tablete, serija GB8113, rok upotrebe 09.2021.godine, naveden je proizvođač LEK, Ljubljana. Lek je obeležen na stranom jeziku, i
  2. AMIZOL 10 mg, 100 x 10 mg film tablete, serija GN8626, rok upotrebe 01.2021. godine, naveden je proizvođač LEK, Ljubljana. Lek je obeležen na stranom jeziku.

  S obzirom da navedeni lekovi nisu proizvedeni kod proizvođača koji je naveden na pakovanju leka i taj proizvođač nema podatke o serijama navedenih  lekova, da za njih nije izdata dozvola za lek, odnosno nisu registrovani na teritoriji Republike Srbije, nemaju dokaz o kontroli kvaliteta, nisu obeleženi u skladu sa odredbama Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima („Službeni glasnik RS“ br. 30/10 i 107/12), njihov promet je ZABRANjEN NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE.

  Obaveštene su sve nadležne institucije čija je nadležnost borba protiv lažnih lekova i drugih sličnih krivičnih dela.

  Izvor: Ministarstvo zdravlja