Visok intenzitet virusa gripa

  Visok intenzitet virusa gripa

  Epidemiološka situacija u Srbiji u vezi sa obolevanjem od gripa je u skladu sa kretanjem oboljenja za ovaj period godine. Prema podacima populacionog nadzora koji se sprovodi na teritoriji Republike Srbije od strane Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i mreže instituta i zavoda za javno zdravlje, od početka sezone 2018/2019. zaključno sa šestom izveštajnom nedeljom, prijavljeno je ukupno 104.687 obolelih od oboljenja sličnih gripu i 29 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa gripom kod kojih je laboratoriski potvrđen ovaj virus.

  U toku šeste izveštajne nedelje u Republici Srbiji se prema populacionom nadzoru beleži 19.718 slučaja oboljenja sličnih gripu sa incidencijom od 271,64/100.000 stanovnika. Najveći broj obolelih u našoj zemlji beleži se kod dece u uzrasnoj grupi do četiri godine.

  U šestoj izveštajnoj nedelji registruje se visok intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost. Potvrđeni slučajevi gripa su sa teritorije Grada Beograda, Nišavskog, Južnobačkog, Pomoravskog okruga, Jablaničkog, Kolubarskog, Rasinskog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Zapadnobačkog, Zlatiborskog, Šumadijskog, Moravičkog, Raškog, Pirotskog, Braničevskog, Podunavskog, Srednjebanatskog, Južnobanatskog, Mačvanskog, Borskog, Sremskog, Topličkog, Zaječarskog, Pčinjskog okruga i sa teritorije nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

  Radi se o virusima gripa tipa A (H1N1) i A (H3N2) koji su u cirkulaciji ove sezone kod nas, kao i u zemljama u regionu i u većini zemalja Evrope. Od početka sezone 2018/2019. epidemije gripa su prijavljene na teritoriji Pirotskog, Zlatiborskog, Moravičkog okruga i na teritoriji Grada Niša.

  Podsećamo da je neophodno primenjivati opšte preventivne mere u kontinuitetu: držanje odstojanja od najmanje jedan metar od drugih osoba, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom, koju odmah posle upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), higijena ruku i provetravanje prostorija u kojima se boravi.

  Izvor: IZJZS Batut