Sindikat LFS: mišljenje o obračunu plata specijalizanata

  Sindikat LFS: mišljenje o obračunu plata specijalizanata

  Sindikat lekara i farmaceuta Srbije uputilo je zahtev Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da daju mišljenje o načinu obračuna plata lekara na specijalizaciji.

  Sindikat u zahtevu ističe da im veliki broj njihovih članova, lekara na specijalizaciji, obratilo sa istim problemom – problemom obračuna njihovih plata.

  Jedno od pitanja koja postavljaju Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja jeste ima li zaposleni lekar na specijalizaciji pravo na povećanje plate određeno odlukom Vlade krajem 2017. godine?

  Po tumačenju relevantnih zakonskih propisa od strane Sindikata LFS, sindikat smatra da se ovo uvećanje odnosi na sve zaposlene u ustanovi zdravstvene zaštite, bez izuzimanja; takođe, jasno je da se odnosi na osnovicu za obračun plata zarada i druga stalna primanja.

  Desetak zdravstvenih ustanova je početkom ove godine počelo iznenadno da primenjuje drugačiji obračun, prema kome ova lica, ne samo da su uskraćena za pomenuto povećanje, već su im i dotadašnja primanja znatno umanjena, a određena prava oduzeta.

  U Sindikatu LFS ističu da nema ujednačenog postupanja prilikom obračuna zarada specijalizantima, već se u nekim obračunskim listićima oni vode kao lica na plaćenom odustvu, iako rad obavljaju u ustanovi u kojoj su i pre upisa specijalizacije bili zaposleni, drugima se ne uračunava minuli rad, iako su zaposleni godinama unazad, trećima se nude diskutabilni aneksi ugovora, kojima se bitno menjaju elementi za utvrđivanje zarade.

  Detaljnije ovoj temi možete pročitati OVDE.

  Izvor: Sindikat LFS