Nakon kampanje australijske vlade, stope vakcinacija su na najvišem vrhu do sada

  Nakon kampanje australijske vlade, stope vakcinacija su na najvišem vrhu do sada

  Od kada je australijska vlada pokrenula svoju „Bez  bockanja nema isplate“ kampanju 1. januara 2016. na hiljade dece je vakcinisano po prvi put, s obzirom da su se roditelji koji su prethodno odbili da imunizuju svoje bebe suočili sa smanjenjem porodične isplate i do 15.000 dolara godišnje.

  Za samo sedam meseci, 5.738 dece je sada dodatno vakcinisano, kao i 148.000 koji nisu redovno pratili redosled vakcinacija.

  Prema izveštaju, od kada je ovakva politika uvedena u januaru, stopa imunizacije za jednogodišnju i petgodišnju decu sada je dostigla 93 procenata po prvi put. „Stopa vakcinacija je pala na istorijsko niski nivo, te su ponovo počele da se pojavljuju bolesti koje se nisu javile godinama“, rekao je ministar socijalne službe Christian Porter. „Mi smo bili suočeni sa situacijom u kojoj nam je medicinska zajednica govorila da „stopa kolektivnog imuniteta“, kako ga zovu, treba da bude 95 odsto, a konstano je padala ispod toga.“

  Politika ove kampanje je veoma jednostavna, možete se „svesno protiviti“ imunizaciji svog deteta na osnovu filozofskih, verskih ili „Pročitao sam stvari na internetu“ razloga, ali to znači da vlada može da vam uskrati porodične isplate u vrednosti do 15.000 dolara svake godine.

  Prema The Guardian, vlada je prošle godine  saopštila da jedina religiozna grupa koja je imala pravo na verski izuzetaka, Hrišćanski naučnici, više neće moći to da čine.

  Porodice koje koriste različite vladine porodične olakšice, dobili su rok do marta ovde godine da izvrše imunizaciju svoje dece kako bi osigurali da će se njhove isplate nastaviti.

  Takođe, prema ovoj politici, ni jedno dete ne može se upisati u jaslice, vrtić ili predškolsko ukoliko nije vakcinisano.

  „To znači da svi roditelji mogu biti apsolutno sigurni kada njihova deca idu u vrtiće, jer je vlada usvojila politiku koja je podigla stopu vakcinacija za bolesti kao što su veliki kašalj i dečja paraliza, tako da su deca zaštićena“, rekao je Porter.

  Da, ukidanje porodičnih isplata onima kojima je potrebna zaista može zvučati grubo, ali izlaganje dece riziku bez apsolutno ikakvog razloga je zaista podlo. Nadajmo se da će brojke biti još impresivnije u narednih šest meseci.

  Izvor: ScienceAlert