Bol u leđima je povezan sa otkrivenim 24-časovnim telesnim satom

  Bol u leđima je povezan sa otkrivenim 24-časovnim telesnim satom

  Novo istraživanje naučnika sa Univerziteta u Mančesteru  je po prvi put pokazalo da naši kičmeni diskovi imaju 24-časovne telesne satove koji kada su neispravni, mogu doprineti bolovima u donjem delu leđa.

  Bol u donjem delu leđa je među najčešćim bolestima kičme povezanih sa starenjem, a predviđa se da preko 80% stanovništva Velike Britanije doživi bol u leđima tokom svog života. Progresivna degeneracija kičmenog diska je glavni faktor doprinosa.

  Studija koju su predvodili dr Qing-Jun Meng i profesor Judith Hoyland može imati važne implikacije na razumevanje i lečenje stanja. Njihova studija je objavljena u časopisu  Annals of the Rheumatic Diseases.

  Starenje i inflamacija su u glavni uzroci degeneracije diska i bola u donjem delu leđa, naveli su naučnici. U ovom istraživanju, pronađeno je da oba stanja prouzrokuju kvar telesnog sata.

  Tim kaže da dobar san štiti naš telesni sat i time se potencijalno izbegavaju problemi sa diskom kasnije u životu. Takođe pomaže i izbegavanje noćnog rada i rotirajućih smena, kada je to moguće.

  Pored toga, nesteroidni antiinflamatorni lekovi koje uzimamo za bol u leđima će biti efikasniji ako uzmemo u obzir naš prirodni telesni ritam, tempiranjem terapije onda kada predviđamo da će se  bol pojaviti, dodaju oni.

  „Poznato je već godinama da smo, kao posledica dnevnih ativnosti i perioda odmora, ujutru viši i do 2 cm nego uveče kada idemo u krevet“, rekao je dr Meng. „Otkriće telesnih satova na diskovima, može po prvi put, donekle da objasni nauku iza ove ritmične fiziologije kičme. Naše istraživanje pokazuje da je ovaj sistem regulisan našim unutrašnjim telesnim satom i kada telsni sat prestane da radi ispravno, usled starenja ili rada u smenama, veća je verovatnoća da će bol u donjem delu postati problem. Vođenje računa o svom telesnom satu će Vam pomoći da bolje upravljate ili da odložite pojavu bola u leđima“.

  Dr Natalie Carter, šef za istraživanja i evaluaciju u dobrotvornoj orgnizaciji Arthritis Research UK , kaže: „Ovo istraživanje je veoma zanimljivo i predstavlja značajan napredak za naše razumevanje bolova u donjem delu leđa. Mnogi ljudi smatraju da se njihovi simptomi pogoršavaju u određenim periodima u toku dana i rezultati ovog istraživanja ukazuju na moguće biološke osnove. Kao dobrotvorna organizacija, znamo da život sa bolom, iz dana u dan, može imati ogroman uticaj na ljudske živote, utičući na njihovu nezavisnost, mobilnost i sposobnost da rade. Ako želimo da rešimo ovaj rastući problem, potrebne su nam bolje terapije za ublažavanje bola i bolje upravljanje bolom. Uzbudljivo je što ove nove informacije možemo iskoristiti kako bismo poboljšali terapiju i ublažili bolove.“

  Otkriveno je da je 24-časovni telesni sat prisutan u tkivu transgenih miševa i ljudskim uzorcima. Iako je ispitivanje ljudskih ćelija diska složenija, oba rezultata su u skladu jedan sa drugim.

  Tim je otkrio „satni“ protein koji pokazuje prisustvo telesnog sata koristeći bioluminiscentne markere, čije treperenje odgovara satnoj aktivnosti diska.

  Fascinantna video koji su napravili naučnici, pokazuje kako zapaljenje remeti telesni sat u tkivu diska koje se zatim oporavlja nakon terapije.

  Profesor Hoyland je rekao: „Naše istraživanje pokazuje da ako uklonite telesni sat iz ćelija u disku kod miševa, u roku od 6 meseci degeneracija je veoma primetna i disk je tanji za 20 do 30%.“

  „U roku od 12 meseci pronašli smo dokaze fibroze, zadebljanja i ožiljaka na vezivnom tkivu koji preovladavaju na ljudskom degenerativnom disku. Ovo ubrzano starenje diska u modelu „bez sata“ ukazuje na to da će nam postojanje čvrstog telesnog sata pomoći da usporimo kičmeno starenje i prateće kičmene bolesti. Takođe smo pronašli 607 ritmičkih gena koji postoje u tkivu diska. Mnogi od ovih gena su umešani u ključne puteve koji su uključeni u zdravlje diska.“

  Izvor: Medical Xpress