Batutovi dani 2018. promocija zdravlja, zdravstveno vaspitanje i prevencija rizičnog ponašanja mladih

  Batutovi dani 2018. promocija zdravlja, zdravstveno vaspitanje i prevencija rizičnog ponašanja mladih

  Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” 30. i 31. oktobra 2018. godine organizovao je dvodnevni stručni skup „Batutovi dani” sa temom „Promocija zdravlja, zdravstveno vaspitanje i prevencija rizičnog ponašanja mladih”.

  Otvarajući dvodnevni stručni skup, ministar zdravlja i predsednik Komisije za borbu protiv narkomanije u školama ass. dr Zlatibor Lončar istakao je da će ministarstvo podržati Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u promociji zdravih stilova života dece školskog uzrasta i dodao da je takav pristup najbolji način da se mladi udalje od droge i narkomanije. Na skupu je prikazan i spot koji je realizovan uz podršku naših vrhunskih sportista, a koji će biti deo nacionalne kampanje u borbi protiv narkomanije u školama.

  Doc. dr Verica Jovanović, v. d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” navela je da su osim psihoaktivnih supstanci vodeći rizik po zdravlje mladih upotreba duvana i alkohol. Istraživanja Batuta su pokazala da 11 odsto učenika izrasta 13 do 15 godina puši, 12,5 odsto učenika je probalo kanabis, skoro svaki drugi učenik je probao alkohol, a trećina učenika je imala pijanstvo bar jednom u toku života, rekla je dr Jovanović.

  Detaljnije možete pročitati OVDE.

  Izvor: IZJZS Batut