Aktuelna epidemiološka situacija malih boginja (morbila) u Republici Srbiji

  Aktuelna epidemiološka situacija malih boginja (morbila) u Republici Srbiji

  Od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 8.3.2019. godine na teritoriji Republike Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano je ukupno 5785 slučajeva malih boginja, od kojih su 2934 laboratorijski potvrđena u Institutu Torlak.

  Ukupan broj registrovanih smrtnih ishoda zbog komplikacija uzrokovanih malim boginjama iznosi 15. Krajem decembra 2017. godine prijavljen je prvi smrtni ishod od malih boginja u Republici Srbiji posle 20 godina. Do kraja aprila 2018. godine prijavljeno je još 14 smrtnih ishoda uzrokovanih malim boginjama.

  Najmlađa obolela osoba je stara 15 dana, a najstarija 71 godinu. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

  Većina obolelih osoba (94%) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

  Od ukupnog broja obolelih, 33% je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod dve i upala pluća kod 586 obolelih osoba.

  Detaljnije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji malih boginja u Srbiji možete pročitati OVDE.

  Od 9.10.2017. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u Republici Srbiji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica).

  U skladu sa predloženim merama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” na teritoriji Republike Srbije intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina.

  Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje u periodu dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja,  a u skladu sa parametrima u oceni i proceni epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.

  Sa razvojem aktuelne epidemiološke situacije Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” će predlagati mere u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, stručnim stavovima, preporukama SZO, iz kojih je proistekao i  usvojeni plan odstranjivanja morbila u Srbiji.

  Izvor: IZJZS Batut