Visok nivo Bifidobakterija u ranom detinjstvu i odgovor na vakcinu u 2. godini starosti

    Visok nivo Bifidobakterija u ranom detinjstvu i odgovor na vakcinu u 2. godini starosti

    Američka akademija pedijatara je objavila studiju koja je pratila nivo Bifidobakterija u ranom detinjstvu i vezu sa odgovorom na vakcinu u 2. godini.  Polazeći od toga da intestinalni mikrobiom u ranom detinjstvu utiče na imunološki razvoj (i na taj način može uticati na pamćenje vakcine) istraživači su ispitivali povezanost nivoa Bifidobakterija u ranom detinjstvu sa memorijskim odgovorom na rane vakcinacije u 2. godini starosti, jer je do sada objavljen mali broj prospektivnih studija koje su ispitivale takve asocijacije.

    U ovoj prospektivnoj opservacionoj studiji praćena je povezanost brojnosti Bifidobacterium u stolici zdravih beba u vremenu od 6. do 15. nedelje, odnosno blizu vremena vakcinacije, sa odgovorom T-ćelija i antitela koji su izmereni u 6. nedelji, 15. nedelji i u 2. godini starosti.

    Bebe su vakcinisane sa Bacillus Calmette-Guerin (BCG) (pri rođenju), oralnim polio virusom (pri rođenju i u 6. 10.  i 14. nedelji), toksoidom tetanusa (TT) (6. 10.  i 14. nedelja)  i hepatitis B virusom (6. 10. i 14. nedelja). Nivoi Bifidobakterija u stolici su mereni u 6. 11. i 15. nedelji. Bifidobacterium vrste i podvrste su mereni u 6. nedelji.

    Ova prospektivna studija je dokazala da je visoka srednja vrednost Bifidobakaterija u ​​ranom detinjstvu bila pozitivno povezana sa CD4 T-ćelijskim odgovorom na BCG, TT i hepatitis B virus u 15. nedelji, sa CD4 odgovorom na BCG i TT u 2. godini,  kao i sa TT-specifičnim imunoglobulinom G u plazmi i polio-specifičnim imunoglobulinom A u stolici u 2. godini starosti. Slične asocijacije su uočene i kod dominantne podvrste, Bifidobacterium longum subspecies infantis.

    Istraživači su zaključili da visok nivo Bifidobakterija u ranom detinjstvu može povećati efikasnost vakcina poboljšanjem imunološke memorije. Ova hipoteza bi se mogla testirati u kliničkim interventnim studijama kako bi se optimizirao broj Bifidobakterija u odgovarajućim populacijama.

    Izvor: Američka akademija pedijatara