Nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa

  Nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa

  Prema podacima populacionog nadzora koji se sprovodi na teritoriji Republike Srbije od strane Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i mreže instituta i zavoda za javno zdravlje, od početka sezone 2018/2019. zaključno sa devetom izveštajnom nedeljom (25.2.2019. do 3.3.2019), prijavljeno je ukupno 142.304 obolelih od oboljenja sličnih gripu i 55 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa gripom kod kojih je laboratorijski potvrđen ovaj virus. Prijavljivanje oboljenja sličnih gripu je u skladu sa kretanjem oboljenja za ovaj period godine.

  U toku izveštajne nedelje od 25.2.2019. do 3.3.2019. godine u Republici Srbiji se prema populacionom nadzoru beleži 8276 slučajeva oboljenja sličnih gripu sa incidencijom od 114,01/100.000 stanovnika.

  Najveći broj obolelih u našoj zemlji beleži se u uzrasnim grupama od 0 do 4 i od 5 do 14 godina. U 9. izveštajnoj nedelji registruje se nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost.

  U većini okruga beleži se opadajući trend nivoa kliničke aktivnosti oboljenja sličnih gripu.

  Potvrđeni slučajevi gripa su sa teritorije Grada Beograda, Nišavskog, Južnobačkog, Pomoravskog, Jablaničkog, Kolubarskog, Rasinskog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Zapadnobačkog, Zlatiborskog, Šumadijskog, Moravičkog, Raškog, Pirotskog, Braničevskog, Podunavskog, Srednjebanatskog, Južnobanatskog, Mačvanskog, Borskog, Sremskog, Topličkog, Zaječarskog, Pčinjskog okruga i sa teritorije nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

  Detaljnije možete pročitati OVDE.

  Izvor: IZJZS Batut