Studija pokazuje da Zika virus direktno inficira ćelije mozga, izbegavajući detekciju imunog sistema

  Studija pokazuje da Zika virus direktno inficira ćelije mozga, izbegavajući detekciju imunog sistema

  Zika virus, koji prenose komarci, povezan je sa mikrocefalijom i drugim neurološkim problemima kod novorođenčadi zaraženih majki i direktno inficira moždane progenitorske ćelije predodređene da postanu neuroni, izveštavaju istraživači sa Jugozapadnog Medicinskog Centra na Univerzitetu u Teksasu.

  Tim istraživača koristio je soj Zika virusa koji trenutno vlada Amerikom i otkrili su da virus u proseku inficira oko 20 odsto ćelija, izbegava detekciju imunog sistema i nastavlja da se razmnožava nedeljama.

  „Ćelijski sistem koji smo proučavali reflektuje ono što patolozi pronalaze u moždanom tkivu inficiranih beba i biće od značaja za dalje razumevanje toga kako Zika virus izaziva ozbiljne moždane probleme. Sistem može da posluži i kao platforma za testiranje novih terapija koje ciljaju virus“, izjavio je dr John Schoggins, docent mikrobiologije na Univerzitetu u Teksasu i glavni autor studije.

  Zika može da se prenese preko zaraženih komaraca ili seksualnim putem. Kod odraslih, simptomi su uglavnom blagi i uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima i crvene oči. Međutim, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti SAD,  Zika virus može da izazove mikrocefaliju kod beba, kao i druge teške neurološke efekte kao što su problemi sa očima i gubitak sluha, a narušava i razvoj beba koje su rodile žene zaražene virusom tokom trudnoće.

  Sajt Centra za kontrolu i prevenciju bolesti SAD navodi niz neodgovorenih pitanja o virusu, kojeg je Svetska zdravstvena organizacija proglasila opasnim za javno zdravlje i izrazila međunarodnu zabrinutost. Neodgovorena pitanja odnose se na to kada tokom trudnoće infekcija može da ošteti fetus i kako virus utiče na  trudnoću.

  „Postojao je predlog da se štetni efekti virusa mogu povezati sa njegovom sposobnošću da inficira moždane ćelije, odnosno progenitorske ćelije“, izjavio je dr Schoggins, medicinski istraživač. „Pokazali smo da neuralni progenitori mogu da se inficiraju sojem Zika virusa kojim se sada inficiraju ljudi u Americi. Otkrili smo da virus ubija neke neuralne progenitore, ali ne sve. Ostale ćelije prežive infekciju, ali iznenađujuće nastavljaju da repliciraju virus tokom više nedelja. Pored toga, izgleda da virus ne stimuliše imuni odgovor.“

  Dr Schoggins sarađivao je na studiji sa dr Genevieve Konopka, docentom neuronauka i Jon Heighten-om, koji se bavi istraživanjem autizma i njegova ekspertiza obuhvata rad sa nervnim progenitorskim ćelijama, ćelijama koje su slične matičnim ćelijama i koje teže da se diferenciraju u neurone.

  Izvor: UT Southestern Medical Center