Probiotske kapi mogu da ublaže kolike: studija

  Probiotske kapi mogu da ublaže kolike: studija

  Bebama kojima je u prva tri meseca života davan probiotik imale su manje problema sa grčevima, gastroezofagealnim refluksom i konstipacijom, navode italijanski istraživači. Kolike, naleti preteranog plača koji nisu povezani sa medicinskim problemom, uzrok su čak jednog od pet poseta pedijatru, prema istraživačima. Takođe su izvor anksioznosti i stresa kod roditelja.

  „U Evropi, probiotici imaju široku primenu u lečenju kolika“,  rekao je glavni autor studije  dr Flavia Indrio, sa pedijatrijskog  odeljenja  Aldo Moro Univerziteta u Bariju.

  Kako navodi Indrio, probiotici su prijateljske, žive bakterije koje pomažu održavanju prirodne ravnoteže crevne flore. Da bi ustanovili da li probiotici mogu da preveniraju kolike i druge gastrointestinalne tegobe, istraživači su preko 500 novorođenčadi dali ili probiotske kapi ili placebo.

  Rezultati su pokazali da su bebe koje su primale probiotik više od tri meseca, imale značajno kraće periode plakanja i manje stomačnih tegoba od beba koje su primale placebo.

  „Roditelji treba da budu informisani o tome da probiotici mogu da izleče i spreče kolike“, rekao je Indrio. „To je nešto što i sam redovno koristim u praksi za lečenje kolika. “

  Međutim, iako terapija nije izazvala nikakvu povredu ili neželjena dejstva, Indrio je rekao da se ovi nalazi moraju replicirati pre nego što to postane standardna terapija u SAD-u. Studija je pokazala povezanost između upotrebe probiotika i smanjenje kolika, ali to nije dokaz uzročno-posledične veze.

  Kolike, gastroezofagealni refluks i konstipacija su najčešći gastrointestinalni problemi kod beba. Oni često dovode do hospitalizacije, promena u ishrani, upotrebe lekova i gubitka radnih dana za roditelje, naveli su istraživači.

  Normalno, creva imaju oko 400 vrsta probiotskih bakterija čija je uloga redukovanje štetnih bakterija i održavanje sistema za varenje zdravim. Jedna od najčešćih probiotskih bakterija je Lactobacillus, koja se nalazi u jogurtu i ova bakterija je davana bebama u ovoj studiji.

  Izveštaj je finansirala BioGaia AB, Švedska, čiji su probiotici korišteni u studiji.

  Još jedan stručnjak se složio da je potrebno više istraživanja pre nego što lekari mogu da prihvate ove rezultate. „Doći će dan, možda uskoro, kada će pedijatri vašoj bebi dati pet probiotika dnevno kako bi se  sprečilo da dobije kolike“, kaže dr Bruno Chumpitazi, pedijatrijski gastroenterolog sa Bailor College of Medicine u Hjustonu. „Iako je ova studija ohrabrujuća, još uvek ima mnogo posla da se uradi. Ne znamo kako probiotici deluju, a ne znamo ni koje su dugoročne posledice njihovog korišćenja.“

  Chumpitazi je naveo da se kolike i slični gastrointestinalni problemi obično srede sami od sebe. Međutim, možda postoje neke dugoročne posledice grčeva.

  „Deca koja su imali kolike izgleda su u riziku od abdominalnog bola sa simptomima sličnim gasovima kasnije u životu. Zbog toga prevencija kolika može biti korisna“, rekao je Chumpitazi.

  Tokom studije koja je trajala 90 dana, roditelji su beležili koliko puta su njihove bebe povraćale, praznile creva ili imale epizode neutešnog plakanja (kao i trajanje). Takođe su izveštavali o tome koliko su puta posetili pedijatra. Bebe koje su primale probiotik imale su prosečno vreme plakanja od 38 minuta, u poređenju sa 71 minutom kod dece koja su primala placebo, utvrdili su istraživači. Osim toga, bebe koje su primale probiotik povraćale su prosečno oko tri puta dnevno, dok su bebe na placebu povraćale skoro pet puta dnevno. One bebe koje su uzimale probiotik praznile su creva u proseku oko četiri puta dnevno, u poređenju sa tri i po kod beba koje su bile na placebu. Takođe, upotreba probiotika je povezana sa prosečnom uštedom od  119 dolara za svaku bebu, kažu istraživači.

  Dr William Muinos, kodirektor odeljenja gastroenterologije u Majami dečijoj bolnici na Floridi, oprezan je po pitanju korišćenja probiotika kako bi se prevenirale kolike.

  „Mi obično ne lečimo bebe probioticima“, rekao je Muinos. „Neke bebe mogu biti u riziku zbog  bakterija koje dospeju u krvotok i izazivaju ozbiljne bolesti. Ako roditelji žele svojoj bebi da daju probiotik, to treba da čine pod nadzorom pedijatra. Probiotici ne bi trebalo da se koriste kao preventiva, već kao terapija za kolike, refluks ili zatvor.“

  Izvor: WebMD