Potvrđeni slučajevi obolevanja od gripa u Beogradu i Nišu

  Potvrđeni slučajevi obolevanja od gripa u Beogradu i Nišu

  Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ je dobio potvrdu od  Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne  viruse  Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, o prva dva slučaja infekcije virusom gripa tipa A (H1) pdm09 na teritoriji Republike Srbije, u Beogradu i Nišu.

  Kao i prethodnih sezona nadzora nad gripom, laboratorijska potvrda virusa u ovo doba godine je očekivana. Izuzetak je bila sezona 2016/2017 godine, kada je grip laboratorijski potvrđen početkom decembra, kako kod nas tako i u drugim zemljama Evrope.

  Najefikasnija mera prevencije u cilju sprečavanja infekcije virusom gripa je  vakcinacija. Preporučuju se i opšte mere prevencije: izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi.

  Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti preporučuje se simptomatska terapija koja podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu antipiretika (lekova za sniženje povišene telesne temperature), a upotreba antivirusnih lekova sprovodi se samo po preporuci lekara.Antibiotici nisu delotvorni u lečenju gripa.

  Izvor: IZJZS Batut