„Pametan“ flaster upozorava lekare na infekciju rane

  „Pametan“ flaster upozorava lekare na infekciju rane

  Bimedis je već izdao zanimljiv članak o kliničkom ispitivanju ručne autoflorescentne platforme za snimanje- PRODIGI.  U novije vreme, nekoliko indikatora za svežinu su patentirani za prehrambene proizvode, reagujući na vreme i temperaturu, što nam omogućava da znamo kada se nešto pokvari. Sada su istraživači su razvili flaster koja svetli kada detektuje prisustvo patogenih bakterija u rani. Kao i PRODIGI, ovaj pametni flaster nudi rano otkrivanje štetnih bakterija, imajući veliki uticaj na prevenciju komplikacija i smanjenje upotrebe antibiotika.

  Kao što je čuveni pisac, filozof i političar Bendžamin Frenklin jednom rekao: „Gram prevencije vredi pola kilograma leka“. Tim britanskih naučnika je preuzeo na sebe da razvije pametni flaster za rane koji menja boju kada dođe u kontakt sa nekim bakterijama. Do rane, bakterije iz okolne kože i drugih izvora brzo nađu svoj put u i počnu da se razmnožavaju formirajući kolonije. To je apsolutno normalno, ali postoje slučajevi kada to dostigne kritičnu tačku. U tom trenutku, medicinska intervencija postaje imperativ.

  Naučnici su testirali njihov prototip flastera koristeći model svinjske kože sa inficiranom opekotinom, jer je vrlo slična ljudskoj koži i otkrili su da je veoma efikasan za otkrivanje infekcija izazvanih bakterijama koje su se formirale u biofilmu. Kao i svako živo biće, bakterije imaju svoje interese za očuvanje i oni se čvrsto zaštitite tako što se postave u zaštitni „mehur“, odnosno ekstracelularni polimerni matriks.

  Prevencija je ključ

  „Naš medicinski flaster radi otpuštanjem fluorescentne boje iz nanokapsula koje se aktiviraju toksinima koje luče bakterije u rani“, rekao je Toby Jenkins, biofizički hemičar i voditelj ovog projekta. „Nanokapsule imitiraju ćelije kože u tome da se otvaraju samo kada su prisutne toksične bakterije; na njih ne utiču bezazlene bakterije koje se inače nalaze na koži. Korišćenje ovih flastera će omogućiti lekarima da brzo identifikuju infekcije bez njegovog uklanjanja, što znači da se pacijenti mogu dijagnostikovati i lečiti brže. Zaista mogu pomoći da se spasu životi.“

  Sadašnji metod za identifikaciju infekcije rana traje do 48 sati, čime se gubi dragoceno vreme i povećava se šanse za komplikacije. Takođe, kao rezultat ovog dugotrajnog zadatka, pacijentima se često propisuju antibiotici kao mera predostrožnosti. Ovo naravno doprinosi rastućoj otpornosti na antibiotike, a da ne pominjemo moguće neželjene efekte kao što su dijareja, bol u stomaku, mučnina, povraćanje i osip.

  Ovaj „pametni“ flaster bi mogao biti pravi proboj jer je jednostavan, efikasan i vidimo rezultate pred sopstvenim očima. Sa ovim inovacijama, lekari mogu da prate proces ozdravljenja bez čekanja laboratorijskih testova.

  Izvor: BiMedis