Doksiciklin

  Doksiciklin

  Doksiciklin je lek koji se primenjuje u lečenju različitih infekcija izazvanih osetljivim gram-pozitivnim i gram-negativnim bakterijama i pojedinim drugim mikroorganizmima. Indikacije za doksiciklin su infekcije respiratornog i urinarnog trakta, seksualno prenosive bolesti poput infekcija izazvanih mikroorganizmom Chlamydia trachomatis. Pošto lek doksiciklin pripada grupi lekova koji se nazivaju tetraciklini, može se očekivati da će ovaj lek biti koristan u lečenju infekcija koje su osetljive na tetracikline kao što su infeksije oka. Primer tome je da se inkluzioni konjunktivitis se može lečiti samo doksiciklinom primenjenim oralno pojedinačno ili u kombinaciji sa topikalnim lekovima.doxic

  Uobičajena dnevna doza leka doksiciklina u lečenju akutnih infekcija kod odraslih je 200 mg prvog dana nakon čega sledi doza održavanja od 100 mg dnevno. Uobičajno pitanje koje se postavlja od strane pacijenata je da li se ta prva dnevna doza uzima odjednom ili podeljena u dve doze. Kao što znamo i jedan i drugi odgovor su tačni, tj ova prva dnevna doza se može uzeti kao pojedinačna doza ili podeljeno u dve doze i uzeta na 12 sati.

  Doksiciklin je lek koji treba uzeti sa dosta tečnosti (najmanje 100 ml vode) u stojećem ili sedećem položaju, a pacijentu treba preporučiti da ostane u ovom položaju najmanje 30 minuta posle uzimanja doze leka. Takođe, jako je bitno da se doksiciklin kapsule ne uzimaju neposredno pre odlaska na spavanje, kako bi se smanjio rizik pojave ezofagealnih iritacija i ulceracija.

  Ceo tekst možete pročitate OVDE.

  Autor bloga: Mr ph. Kristina Bjelica

  Izvor: Generacija Rp/