Alfalipoinska kiselina

  Alfalipoinska kiselina

  Alfalipoinska kiselina ili tioktinska kiselina kako se još zove, sve više se upotrebljava na ovim prostorima kod pacijenata sa diabetes melitusom koji imaju izražene simptome polineuropatije (oštećenje više perifernih nerava). Kako ovaj lek na našem tržištu ima dosta visoku cenu i ne nalazi se na pozitivnoj listi lekova, pacijenti prinuđeni da ga kupuju često nam u apoteci, postavljaju pitanja poput: „Šta je to? Šta će to meni? Da li to moram da pijem stalno ili da pravim pauze?“

  Dakle alfalipoinska kiselina ili tioktinska kiselina je antioksidansno jedinjenje, koje zahvaljujući ovoj osobini štiti ćelije i tkiva u organizmu od nastanka oštećenja. Alfa-lipoinska kiselina se naziva i idealnim antioksidansom, jer deluje i na liposolubilne (koji se rastvaraju u mastima) i na hidrosolubilne (koji se rastvaraju u vodi) slobodne radikale. Ova kiselina se stvara u svakom zdravom organizmu i nalazi skoro u svim namirnicama, tako da je pored u crvenom mesu koje je je najbolji nutritivni izvor, možemo naći i u srcu, jetri, spanaću, brokoliju, pivskom kvascu, krompiru i šargarepi.

  Kao lek ova kiselina se može upotrebljavati u dozi od 300 do 1800mg, kod svih stanja koja iziskuju prisustvo visokih doza antioksidansa kao što su dijabetična neuropatija, demencija, Alchajmerova bolest, tretman gojaznosti, galukom, HIV… Međutim kod nas na tržištu ova kiselina je registrovana samo za indikaciju dijabetične neuropatije gde je neophodna doza 600mg. Pri izraženoj paresteziji kod dijabetične polineuropatije leker vam može preporučiti da u početku prve dve do četri nedelje dobijate intravenskom infuzijom ovu kiselinu ili da u tom prvom periodu koristite 1200mg ove kiseline u kapsuliranom obliku. Nakon dve do četri nedelje terapija se nastavlja sa dozom od 600mg koju obavezno treba uzeti pola sata pre prvog dnevnog obroka i svih ostalih lekova, jer istovremeno konzumiranje hrane može da uspori resorpciju ove kiseline.

  Ceo tekst možete pročitate OVDE.

  Autor bloga: Mr ph. Kristina Bjelica

  Izvor: Generacija Rp/